Advertisement

Councillors welcome Great Tapestry decision

Credit: ITV Border

The Leader of Scottish Borders Council says he is "delighted" that the Great Tapestry of Scotland will be permanently stationed in the Borders.

Councillors voted for Galashiels as the new home for the giant artwork.

It means a visitor centre will be created for the community arts project which councillors say has the potential to deliver a "successful tourism and regeneration proposition."

“I am delighted such a nationally and internationally important arts project is coming to the Borders.

Councillors were presented with a report that set out the details of a comprehensive due diligence process.

“That process has convinced the Scottish Government to provide £2.5m and we hope the proposal will benefit from enhanced support from a range of other funders.

“Notably, the proposal has a wide range of significant community support.

"The Galashiels option provides greater flexibility for educational and community uses within an affordable, deliverable and well located site.

“It means a world-class tourist attraction can be provided in this town centre location, close to the new Borders Railway and benefiting from excellent road links.

– David Parker, Leader, Scottish Borders Council

The decision by Councillors to go with the former Post Office and Poundstretcher buildings in Galashiels as the site of the Tapestry also means the Scottish Government’s previous £2.5million funding pledge is confirmed. In total, the project will cost £6.7 million.

“I welcome today’s decision by Scottish Borders Council, which opens up the ambitious prospect of a new home for the Great Tapestry aligned with the broader tourism, regeneration and community benefits to Galashiels and beyond.

" The Scottish Government continues to earmark £2.5m for this project and I look forward to seeing progress with the next stages of its development.”

– Fiona Hyslop, Cabinet Secretary for Culture, Tourism and External Affairs

Below are some facts about the Tapestry:

£6.7m
total project cost
143
metres long
160
panels
1000
volunteer stitchers
50,000
hours spent making it